Arkana kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów

Kuchnia krajowa uformowała się na powierzchni wieków pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krajów?

Co wpłynęło na aktualną postać kuchni krajowej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej więc różnorodne ceremoniały, kompozycje i smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, które sztampowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podstawę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są schematyczne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w głównej mierze to, iż najważniejszym oraz w najwyższym stopniu napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z różnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są oczywiście ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma faktycznie wiele do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Również przybywający do nas turyści uwydatniają, iż jest apetyczna oraz sycąca.