Wyjątkowa włoska kuchnia
Pragniesz smacznie zjeść? Spośród szerokich alternatyw, które oferuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, kolorów oraz duża porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Typowemu Polakowi restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to też takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne potrawy włoskie
Makarony są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do makaronu. Restaurants in Main Market Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe i rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza to cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również lasagne, focaccia, piada oraz szeroki wybór deserów – takich jak granita czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film