Winnica Kraków

Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten niesamowity trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do dań nie jest zbyt rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do jakich potraw.

Winnica online

Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić także z winem różowym.

wino w kartonie

Z którym winem serwować ryby?
Stara norma mówi, iż do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże pamiętać, że nie jest to bezwzględna norma. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z którym winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza tylko wino czerwone. Cielęcina może być podawana albo z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.