kuchnia włoska w Krakowie

Prawdziwie włoska restauracja – jak ją rozpoznać?

Włoskie restauracje to w większości polskich miast najczęsciej spotykany rodzaj gastronomii. Lubimy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, pożywne oraz ceszy oko. Oczywiście najczęściej wybieramy takie dania jak pasty. Bardziej wrażliwi goście degustują równie pyszne dania obiadowe – canelloni, lasagne i desery włoskie.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji trzeba zwrócić uwagę na elementów: czy miejsce korzysta z włoskich składników, czy w menu można znaleźć też nie tak typowe włoskie dania, czy karta win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża wielość smaków oraz potrawy z wielu części kraju. W najlepszej restauracji poczujemy naturalny smak Włoch.

Kuchnia włoska nie jest trudna, co nie zmienia faktu, że że nie jest pyszna Z pewnością można stwierdzić, że jest to niezwykle smaczna kuchnia z Europy .

Dobre wina włoskie

Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do tytułu bycia eleganckim punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie może zaniedbywać wina. Obiad w stylu włoskim z całą pewnością powinien obejmować też trunek. Lampka alkoholu to dla Włocha typowa praktyka. jedzonko Najbardziej znane wina włoskie to toskańskie chianti, kalabryjskie bivongi oraz marsala z Sycylii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście chce być rozpoznawana jako faktycznie włoska, musi posiadać szeroką kartę win.

Regionalna włoska restauracja

Mając ochotę zrozumieć indywidualność włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości trzeba odwiedzić restaurację, która umie przyrządzić nie jedynie pasty i pizzę.
Zobacz film