Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi obyczajami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz prosta. Znacznej większości z nas łączy się jedynie z pierogami (które są niezwykle cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za krajowe, głównie z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone na ogół z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak standardowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to jedynie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, specyficznych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednak powtórnie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w rzeczy samej niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film