z czego korzysta barista

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz użytkowali owoce kawowca. Jednak wtedy nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, inaczej pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano specjalnie w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Dużo stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz to bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc przeróżne modyfikacje, aby uzyskać przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Obecnie większość spożywanych produktów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje kolosalnego trudu. gdzie szukać dobrej kawy Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to bardzo sporadyczne przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również należytego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film